Специализирана операция срещу букмейкъри е проведена вчера в района на Плевен и областта.

Става въпрос за продължение на мащабната акция срещу организатори на "черно тото" и незаконни залагания по интернет, започнала на 15 май, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена под наблюдението и ръководството на заместник-окръжния прокурор Димитър Захариев и ВКП.

Обект на проверките са били букмейкъри на залагания в интернет без разрешение от Комисията по хазарта, като са ползвани коефициенти и договори за партньорство на три български букмейкърски къщи.

През август 2008 година в Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" е постъпила информация за организирана престъпна група, която се занимава с приемането на незаконни залагания, като използва програми за партньорство с букмейкърски къщи, които нямат разрешение за организиране на хазарт в България.

Групата определяла коефициенти и изплащала печалби за спортни състезания от български граждани, а средствата инвестирала в друга престъпна дейност.

Организаторите на "черното тото" не са декларирали никъде оборотите от незаконните залагания и реализираните печалби. По оценка на експертите, в периода на разследването оборотът, с който е оперирала групата, надхвърля стотици хиляди левове.

Материалите от интернет разследването са докладвани на Окръжната прокуратура в Плевен и е образувано досъдебно производство.

Вчера с разрешение на Окръжния съд в Плевен са проведени процесуално следствени действия - обиск, претърсване и изземване, на четири адреса на територията на Червен бряг.

Иззети са две компютърни конфигурации, принтер, свързан с компютър, за отпечатване на коефициенти и програми за спортни състезания, както и множество тефтери с коефициенти за залагания и лица, участвали в незаконната дейност.

Събрани са достатъчно доказателства за организатора - В.Х. на 33 години и касиерите, които събирали и изплащали залозите - двама души на 63 и 45 години.

Полицейските служители са иззели и лизингов лек автомобил „Форд" и фактурите по изплащането на лизинговите вноски на колата.

Предстоят експертизи на компютрите и точна оценка на направените залози, паричните потоци, сметки и установяване на други съучастници в схемата. Процесуално-следствените действия по разследването на престъпната група продължават.