Това коментира пред БТА Димитър Танев, председател на Нотариалната камара по повод промените в Закона за българските лични документи, които вчера  парламентът прие. Така беше разрешено на нотариусите да имат право на достъп до националната база данни "Население", поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), и до националния регистър на българските лични документи.
Танев разсея съмненията, че нотариусите могат да злоупотребят с достъпа до личните данни на гражданите. Той посочи, че нотариусът трябва да провери личната карта за документи, на които са изписани трите имена и подпис, и които служат за всякакви права, включително облигационни и вещни права върху имоти.
"Проверката на личната карта ще се прави със скенер. При проверката нотариусът не влиза в никакви други лични данни, по никакъв начин не застрашава сигурността, тъй като гледа само снимката и визията на личната карта и я сравнява с представената пред него", обясни той.
Танев отбеляза, че нотариусите сами ще трябва да си финансират закупуването на тези скенери. Най-вероятно ще има наредба и срокът за закупуването им ще е три месеца. По думите му от януари трябва да започне да се прилага тази проверка на личните карти.
Според председателя на камарата разрешението за достъп до базата данни на документите за самоличност няма да опрости работата на нотариусите, а това е ново задължение, за което не се плаща допълнителна такса.
По думите му тази поправка ще внесе спокойствие у гражданите.
"Нотариусите също ще имаме полза от тази справка, защото почти при всеки нотариус са правени опити за минаване с фалшива лична карта", каза Димитър Танев.
Той твърди, че досега няма доказан случай нотариус да е бил съпричастен, когато са били представени фалшиви лични карти.
Димитър Танев съобщи още, че от 17 октомври България ще се присъедини към европейската система на регистрите на завещания и ще може да се прави справка дали едно лице е оставило завещание на територията на държавите, включени в тея - общо 14 на брой.
Нотариусът посочи, че е много важно за сигурността на сделките с недвижими имоти да се знае дали има завещание или не. Той даде пример с покупко-продажба на имот, при която се оказва, че има оставено завещание на починалото лице, за което наследниците не знаят, изведнъж се появява заветникът и обезсилва сделката.
В тази информационна система се регистрират само завещанията, които са депозирани при нотариус, уточни той.