Четири са основните схеми за кражба на жилища, които продължават да действат безотказно, твърдят полицаи и нотариуси.
Имотната мафия се домогва до домовете на хората въпреки някои мерки, които бяха взети - нотариусите получиха достъп до две ключови системи - за личните документи на МВР и регистъра "Население" към Министерството на регионалното развитие и благоустройств, пише  "Монитор".

Така те могат, а и са длъжни, когато някой отиде при тях и поиска да упълномощи друг да продаде апартамента му, да проверят дали личната му карта е истинска. Достъпът до втората система пък им дава възможност да проверяват данните в удостоверенията за наследници.

Въпреки това организираната престъпност е достатъчно упорита и изобретателна и успява да прилапа домовете на болни, самотни или просто измамени хора.

Един от способите, може би най-сигурният за мошениците, си остава кражбата на подпис за пълномощно.

Тази схема е изключително популярна и много трудна за хващане, защото собственикът на имота се подписва на празен лист, който е сложен между други документи, а след това оформен като пълномощно. Експертизата по-късно показва, че подписът действително е на собственика на жилището и така той изпада в ситуацията да доказва, че е бил измамен да се подпише. Това обаче е трудно доказуемо.

Най-уязвими са възрастни и самотно живеещи хора, които стават жертви на "социални работници", те им предлагат да подпишат документи за помощи на празен лист, а после подписът им се използва за съставяне на фалшиви документи.

Вариант на схемата с откраднатия подпис е сканирането му от съществуващ документ и пренасянето му върху фалшивия.

Друг начин за задигането на жилище е чрез фалшиво завещание. Той се използва от мошеници, които след смъртта на хора без наследници се явяват пред нотариус и заявяват, че са се грижили за тях, преди да починат. Показват саморъчно написано завещание, че възрастният човек иска именно този да наследи апартамента му.

Това завещание може да е както абсолютно фалшиво, така и подписано от собственика незнайно по какъв начин - може да не е разбирал какво подписва или пък да е бил неадекватен в този момент. Ако нотариусът издаде удостоверение на човека, който носи завещанието, с него той в общината може да извади удостоверение за наследници и данъчна оценка на имота.

С тези документи той ще може отново да отиде при нотариус, който вече да впише завещанието, а човекът да си извади нотариален акт и така официално да стане собственик на имота. И ако все пак се намерят някакви наследници на починалия, докато те разберат и подадат жалба срещу измамника, имотът вече е препродаден няколко пъти и обикновено накрая е станал собственост на добросъвестен купувач.

Схемата с неистинския предварителен договор също използва сканирането на подписа на собственик на жилището от истински документ върху фалшив. Това позволява изповядването на сделка, при която някой "бушон" успява да продаде имота на починал или психически неуравновесен човек. Делата, които водят наследници да си върнат апартамента, продължават с години и невинаги са успешни, защото и в тези случаи той се оказва преподаден няколко пъти, докато не е станал собственост на добросъвестен купувач.

Макар и редки, но все пак има случаи, когато имотната мафия успява да придобие жилището на психоболни направо чрез тормоз да се подпишат, че го продават. Същото се случва и с наркозависими, които имат големи дългове към лихвари. Ако жилището не е само тяхна собственост, те са принудени да участват с схема на измама, чрез която успяват да продадат и своята, и чуждата част.

Полицаи, които се занимават с жилищни измами, констатират, че масово използваният преди години номер с фалшивата или подправена лична карта вече не минава заради достъпа на нотариусите до системата на МВР за документи за самоличност, а и все повече нотариуси подавали сигнали за нередности.

Все пак има съмнения, че някои от тях продължават да си затварят очите пред номерата на имотната мафия. Извършването на имотни измами обаче вече не е толкова лесно, колкото беше преди, твърдят запознати.

Сравнително новият хит на измамите с имоти на чужденци, които са си купили у нас апартаменти, къщи, парцели или офиси - също. При тях жертви обикновено са англичани, италианци, ирландци и испанци, които са загубили имоти по Черноморието, в планинските ни курорти и в София.

Преди да влезем в ЕС, по нашето законодателство чужденците можеха да купят недвижим имот у нас само ако регистрират фирма. Собствениците на дружества не развиват търговска дейност и живеят предимно в чужбина. Внасят нулеви годишни финансови отчети и така попадат в полезрението на измамниците, които виждат, че даден имот не се обитава.

От Търговския регистър мошениците сканират подписите на собствениците на фирмите и ги пренасят на фалшиви документи. После например вкарват нов "управител" с разпоредителни права да продава активите на фирмата. И той ги продава, а истинските собственици разбират, че вече нямат имот, доста по-късно.