Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Цените на дрехите вървят надолу

Понеделник, 26 Юли 2010 14:55
Източник: в.Черно Море   
Това лято цените на дрехите са много по-ниски в сравнение с минали години. Като се изключат магазините в самия център на Варна, които държат все още на етикетите с високи суми, навсякъде из града се забелязва невиждан досега спад в цените. Въпреки това търговията не върви кой знае колко добре. Търговците винят за това кризата.

"Оборотът ни доста спадна в сравнение с минали години. В момента сме в традиционна юлска разпродажба и ако друга година най-евтините стоки сме ги давали за над 10 лв., то сега имам и блузки за по 5 лв. Въпреки това пак не мога да кажа, че имам много клиенти. Заради кризата хората нямат пари за храна, а какво остава да мислят за дрехи. Имаме работа, не се оплаквам, но в сравнение с минали години положението е много по-зле. Основно идват туристи, но и те много често излизат, без да купят нищо", жалва се продавачка в магазин за дрехи в широкия център на Варна.

За това време на годината не е необичайно по витрините да се видят надписи, съобщаващи на минувачите за тотални разпродажби. Странното е, че цените на дрехите са шокиращо ниски. Истината е, че в широкия център на града могат да се открият чисто нови потничета за цена 3 - 5 лв., дънки и рокли за по 10 лв., поли за 7 лв. Много от клиентите също не помнят подобно поевтиняване на дрехите да се е случвало скоро.

"Не си спомням да съм виждала от много отдавна нови блузки за 3 лв., освен може би в магазините за дрехи втора употреба. Пък и си личи, че тези тук не са от някакви стари колекции, останали отпреди няколко години. Има много потничета и тениски в актуалните за това лято цветове, което свидетелства, че са нови, а са на безумно ниски цени. Разбира се, мен като купувач този факт ме устройва перфектно. Имам близка приятелка обаче, която държи няколко магазина за дрехи и в момента е пред фалит", коментира 32-годишната варненка Ивена Русева.

Граждани: В някои магазини лъжат с цените

Въпреки че стоката не върви така добре както друга година, в някои търговски обекти пак си позволяват да шмекеруват, рискувайки съвсем да останат без клиентела, възмущават се варненци.

По думите на препатили е вярно, че много витрини привличат с гръмки надписи, обещаващи нечувани намаления, но в някои магазини се въртят далавери. Става въпрос за това, че между дрехите, които са обявени за разпродажба, са вмъкнати и такива, които са си със старите цени. Често пъти клиентът не обръща внимание какво пише на етикета и остава изненадан, когато отиде да си плати на касата. В много случаи, въпреки неочакваната цена, купувачът все пак плаща и си тръгва ядосан. Продавачите пък се оправдават с това, че небрежни клиенти са мерили дрехата преди това и са я поставили не откъдето са я взели, а на погрешния рафт или закачалка.

Друг разпространен трик е дрехата да остава със старата си цена, а на клиента да се казва, че тя е струвала поне 2 пъти повече преди мнимото намаление. Така човек си купува нещо с ясното съзнание, че е направил изключително изгодна покупка, а това всъщност далеч не е така.

Продавачи: Дрехите в тюркоазено, розово и индигово се харчат най-много

Оказва се, че най-актуални сред клиентите това лято са тюркоазеното, розовото и индиговосиньото. Това са най-новите модни тенденции и в тези цветове на пазара се предлагат най-различни стоки. Освен дрехите в някоя от тези багри могат да се намерят всевъзможни чехли, сандали и обувки, както и гердани, обеци, диадеми, чанти.

"Тюркоазеното малко или много присъства в гардероба на дамите всяко лято от няколко години насам. Индиговото също не е нов цвят, а просто отдавна не е излизал на мода. Розовото обаче това лято е много специфично и мисля, че е чисто нов нюанс. Дори не е точно розово, а по някакъв начин сякаш се смесва и с оранжево. Момичетата са луди по него, купуват какво ли не в този цвят. Догодина обаче едва ли ще е актуален и всичките им дрехи ще са за боклука", коментира Мария Петрова, продавачка на дрехи в центъра на Варна.

Позабравените дрешки с животинска окраска като леопардова и тигрова бяха демоде до скоро, но сега отново са акуални.

"Вярно е, че малко клиенти пазаруват дрехи, въпреки че е разгарът на сезона. Ако трябва да определя обаче кое се харчи най-много, освен тюркоазеното, индигото и розовото, леопардовото също върви много добре. Особено шалчетата с такава окраска са направо хит", допълва още Петрова.

Освен дрехите в горепосочените цветове по думите на търговци много добре се продават и блузките, които вървят в комплект с гердан в същия нюанс. В някои от случаите наниз от мъниста директно се пришива към блузата и така той става неизменна част от нея. Важно условие е обаче цветовете на бижуто и на облеклото да си пасват идеално.

Бялото и черното и тази година са на мода

Макар че ярките цветове като тюркоазено и розово са актуални това лято, черното и бялото явно никога няма да излезнат от мода. Ако не ви харесват ярките наситени цветове, но въпреки това искате да бъдете фешън и да се чувствате в крак с последните тенденции, няма да сбъркате, ако заложите на черно или бяло. Най-успешна тази година обаче се оказва комбинацията между тях, особено ако е в щампа като кожата на зебра. Дрехите на черни или бели точки не са толкова модерни, както преди няколко години, но все още не са абсолютно демоде. Ако кройката на дрехата е издържана в актуален стил, то няма проблем да си позволите и черно-бели точки, ако ви харесват. Точките в други цветове обаче не са препоръчителни. Черно-белите райета са напълно извън тенденциите, така че по-добре не залагайте на този тип дрехи. Ако облеклото обаче е в тъмносини и бели райета, тип моряшко, тогава комбинацията е позволена за това лято.

Коментари
18:32ч. 26 Юли 2010 #2
Елена Стайкова
Ммм да, най-обичам намаления :)
16:29ч. 26 Юли 2010 #1
Teo
И по-надолу ще паднат /цените де/ :)
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Мадридските прокурори поискаха от съдията да отложи разследването срещу съпругата на испанския премиер
Петък, 26 Април 2024 09:49
Прокурори в Мадрид поискаха от съдия да отхвърли предварително разследване за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, тъй като групата за натиск зад жалбата призна, че обвиненията й...
Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка
Петък, 26 Април 2024 09:36
Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много...
Започва изплащането на великденските добавки
Петък, 26 Април 2024 09:24
Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. От днес ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите,...
Днес раздават 100 саксии с цветя във Варна
Петък, 26 Април 2024 09:01
Днес от 10.30ч. във Варна на бул. 8-ми Приморски полк” 60 ще се проведе акцията „Вземи и засади”, по време на която ще се раздадат 100 саксийки с разсад за цветя. Събитието, което е насрочено за последния...
През лятото се учи най-добре!
Сряда, 24 Април 2024 08:51
Академия "Никола Тесла" започва записване за летните си школи по математика и програмиране. "През лятото се учи най-добре" - казва д-р Валентина Иванова, съосновател на академията. "Липсва напрежението...
Решават ще се въведат ли извънредни мерки срещу коклюш
Петък, 26 Април 2024 08:44
Днес ще стане ясно дали ще бъдат въведени извънредни мерки срещу разпространението на коклюш и дали ще бъде обявена епидемия. Обсъжда се и осигуряване на средства за лабораторни тестове и допълнителна...
Промяна в движението през „Топли дол“ и „Правешки ханове“ ще улесни пътуването за Великден и Гергьовден
Петък, 26 Април 2024 08:24
Промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ ще улесни пътуването при очаквания интензивен трафик в почивните и празничните дни за Великден и Гергьовден....
„Цветовете на магията“ - изложба живопис на Димка Петрова във Варна
Петък, 26 Април 2024 08:07
„Цветовете на магията“, първата самостоятелна живописна изложба на художничката Димка Петрова, бе представена въве представена във варненската галерия „Графит“, където ще остане до 11 май. Откриването...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook