Десетте най-големи измами в спорта

Голът с ръка на Диего Марадона срещу Англия<br />

© Associated Press

Голът с ръка на Диего Марадона срещу Англия

Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) разследва Гран при на Сингапур от миналата година заради евентуално нечестно действие на "Рено". Покрай скандала испанският в. "Марка" публикува класация за десетте най-големи измами в спорта.


Дора, която се оказа Херман
Дора Ратиен участва на олимпийските игри в Берлин през 1936 г., където се нарежда четвърта в скока на дължина. През 1938 г. поставя световен рекорд на европейското във Виена. Впоследствие се оказва, че Дора всъщност е Херман Ратиен. Той признал, че е бил принуден да лъже от нацистите.


Маратон под земята
Роузи Руис е американска атлетка с кубински произход. Тя печели класическия маратон в Бостън през 1980 г. с 2.31:56 ч., което е с 25 минути по-малко от времето й на маратона в Ню Йорк. Организаторите и конкурентите й веднага заподозрели някаква измама. В крайна сметка тя е дисквалифицирана заради съмнения, че е използвала метрото по време на състезанията в двата града.




Божията ръка
Най-голямата измама във футбола. На 22 юни 1986 г. Диего Марадона вкарва най-известния гол. Проблемът е, че го прави с ръка. Аржентина побеждава с 2:1 Англия.



Здравите параолимпийци и испанският срам
Това може би е най-срамната измама. Испанската кралска федерация за спортове за умствено изостанали се явява на параолимпийските игри в Сидни през 2000 г. с много силен баскетболен отбор, който печели златото. Лошото е, че от всички състезатели само двама са с умствени проблеми. Единият от отбора дори е журналист. Впоследствие измамниците са принудени да върнат медалите си.


Наемникът
През 90-те години Тоня Хардинг и Нанси Кериган бяха кралиците на фигурното пързаляне в САЩ. Съперничеството им беше толкова голямо, че Хардинг и съпругът й прибегнали до услугите на наемник, който да контузи Кериган. Потърпевшата беше ударена с железен прът в коляното, като целта на злодеятелите била тя да не участва на олимпийските игри в Лилехамер. Кериган обаче се възстанови навреме и взе среброто.


Електрическата рапира
Руснакът Борис Онишченко участва на три олимпийски игри - през 1968, 1972 и 1976 г. Той влиза в историята с измамата си в петобоя на игрите в Монреал през 1976 г. Тогава Онишченко използва електрическа рапира в състезанието по фехтовка.


Гипсовата ръкавица
През 1983 г. аусайдерът Луис Ресто се изправя на боксовия ринг срещу могъщия Били Колинс, спечелил 14 поредни мача. Ресто печели двубоя. От щаба на Колинс подават оплакване, като разследването показва, че победителят е използвал ръкавици, подсилени с гипс. Виновникът за измамата е Карлос Люис-Панама, треньорът на Ресто.



Вратарят симулант
На 3 септември 1989 г. вратарят на националния отбор по футбол на Чили Роберто Рохас прави така, че световната квалификация с Бразилия на "Маракана" да бъде прекратена. Чили се нуждае от победа, но до момента на прекъсването губи с 0:1. Тогава Рохас симулира, че е ударен с предмет от публиката. След като се доказва, че вратарят се е наранил умишлено сам, той е наказан доживот.



Измисли си сам
По време на квалификационния турнир по голф за Бритиш оупън през 1985 г. Дейвид Робъртсън решава да нагласи топката там, където му е удобно, за да излезе начело. Той си мисли, че няма да бъде видян, но всъщност греши. Глобен е с 30 хил. евро сегашни пари и е наказан да не се състезава в следващите 30 години.


Първата олимпийска измама
Фред Лорц е смятан за първия олимпийски измамник. На игрите в Сейнт Луис през 1904 г. той печели маратона. Когато трябва да получи медала си, Лорц е дисквалифициран, тъй като е установено, че е минал около 10 километра с кола.

Ключови думи към статията: