Американският финансист и бивш управител на Nasdaq е осъден на 150 години затвор, предадоха световните агенции. Присъдата е заради „финансовата пирамида", чрез която финансистът открадна близо 65 милиарда долара.

Припомняме, че на 12 март Мадоф се изправи за първи път пред съда в Ню Йорк и се призна за виновен по всички обвинения. По време на заседанието в понеделник Мадоф получи максимална присъда, отбеляза агенция АР и уточнява, че съдията е посочил безпрецедентната природа на престъплението, което е причина за налагането на суровото наказание.

Оказва се, че Мадоф не е единственият финансист, който е осъден за грешксите си или за умишлените измами. За разлика от България, където престъпниците могат да влязат в парламента.

Ето и по-известните случай в световната практика с корпоративни измами:

Жером Кервиел - френският брокер бе подведен под отговорност през януари 2008 г. За злоупотреба с доверие, нелегален достъп до компютърни мрежи и за загуби на Societe Generale в размер на 7 млрд. долара. Делото му още не е приключило. Брокерът е надхвърлил разрешения лимит на експозиция за фючърси, свързани с Европейските борсови индекси.

Денис Козловски - бившият главен изпълнителен директор на Tyco International беше осъден през юни 2005 г., за незаконното присвояване на около 400 млн. долара от средствата на компанията. Козловски е в затвора до 25 години.

Кенет Лейи  и Джефри Скилинг - Енергийният гигант Enron подаде заявление за фалит през 2001 г. След голяма счетоводна измама и спад в цената на акциите на компанията. Двамата главни изпълнителни директори Кенет Лей и Джефри Скилинг бяха осъдени през 2006г.

Лей почина преди да получи присъда, а Скилинг в момента е в затвора. (беше разбита т.нар.група The Big Five, коренно беше променен начинът  за представяне на финансовите отчети на компаниите).

Бърни Ебърс - бившият главен изпълнителен директор на телекомуникационната компания World Com Бърни Ебърс влезе в затвора по обвинения в измама и заговор за подправянето на финансовите резултати на компанията. Смята се, че измамите са стрували на инвеститорите около 11 млрд. долара (започват. нар. "дот-ком" криза).

Джон Ригас - най-голямата някога кабелна компания Adelphia подава заявление за фалит през 2002г., след обвиненията за корупция сред основателите и ръководителите на компанията, между които е и главният изпълнителен директор Джон Ригас. Той е осъден през 2005г. И в момента излежава присъдата си.

Ник Лийсън - британската инвестиционна банка Barings фалира през 1995г. След огромни загуби натрупани от брокера Лийсън на форекс пазари в последствие прикрити. Измамата струва на компанията около 1.4 млрд. Долара загуби. ING закупува банката за един британски паунд и поема целия й дълг. Лийсън вече е излежал присъдата си.

Чарлз Кийтинг - Кийтинг е обвинен в измама, рекет и заговор през 1993 г. Във връзка с фалита през на Lincoln Savings and Loan през 1989 г. Той прекарва няколко години в затвора преди съдът да отмени обвиненията през 1996. Фалитът на Lincoln струва на правителството на САЩ около 3 млрд. долара.

Майкъл Милкън - пионерът в търговията с високорискови, или джънкоблигации Майкъл Милкън е осъден през 1990г. по обвинения в измама с ценни книжа. Той е освободен от затвора след по-малко от две години.

Иван Боески - признава се за виновен по обвиненията за търговия с вътрешна информация през 1986 и споделя, че е натрупал по-голяма част от богатството си, възлизащо на 200 млн. долара, използвайки нелегална информация. Той излежава две години в затвор, преди да бъде освободен.

Братята Хънт - високопоставеният служител на петролна компания Нелсън Хънт и неговия брат Уилям Хънт, се опитват да сложат ръка върху пазара на сребро. Пазарът в крайна сметка се сгромолясва на 27 март 1980 г., като този ден е известен като Сребърният четвъртък. Братята са осъдени през 1988 г.

Алън Станфорд - обвинен от Федералната комисия по ценните книжа и борсите за крупна измама, базирана на лъжливи обещания на стойност 8 млрд. Долара и фалшифицирани данни за предходни години с цел измама на инвеститори.

Според агенция Ройтерс банката на Станфорд е работила цели15 години въз основа на измамна схема, по-известна като пирамида. Основната й цел е била продажба на депозити, гарантирали нереално висок лихвен процент.

Случаят Марта Стюарт - класическа схема на сделки с вътрешна информация, знаейки предварително финансовите резултати на компанията.

Виктор Кожени - създава семейство приватизационни фондове в Чехия, като след поредица  корпоративни и финансови операции успява да прехвърли активите им на други фирми извън страната, в последствие ликвидира фондовете. Измамата е за около 200 млн. долара.