Органите на реда са заловили престъпник, който е фалшифицирал документи за покупко-продажба на моторни превозни средства. След подаден сигнал от служба „Местни данъци и такси" на 21 август 45-годишният Станислав Николов е заловен при специализирана операция на Икономическа полиция. Той е изготвял договори за покупко-продажба на автомобили с печат на нотариус, който е с отнети права от 2011 г.

Купувачите или продавачите на автомобили са се свързвали с Николов по телефона, след което са си уреждали среща, на която са му предавали документите на колата, като след 30-40 минути задържаният се е връщал с подпечатан договор от името на нотариуса Емануил Каракашев.

Услугата е струвала от 150 до 200 лв. като мотивите на купувачите и продавачите, възползвали се от нестандартния метод за заверяване, са били, че са получавали заверката извън работно време или без представяне на всички необходими по закон документи.

Фалшифицираните договори са представяни пред КАТ и местните общини за плащане на данъци. Според окръжния прокурор Наталия Николова задържаният основно е действал в Етрополе и Ботевград, като до момента са открити 15 фалшифицирани договора. Всички те са издадени в периода от 21.02.2014 г. до края на месец март.

Има лица сред сключвалите договори, които се повтарят, но повечето са различни и вероятно не са част от престъпната схема. За момента няма данни продаваните коли да са крадени и още не е готова експертизата дали печатът на нотариуса е истински и е продаден на Николов или е фалшифициран.

Вчера на обвиняемия е наложена за постоянно най-тежката мярка „задържане под стража", като са му повдигнати 3 обвинения: за документна измама, която предвижда 5-8 години затвор, за документно престъпление - до 6 години затвор и за употреба на чужд печат - до 6 години лишаване от свобода.

Стана ясно, че Николов е осъждан и преди, като веднъж е освободен с административно наказание, отново за документно престъпление и веднъж му е наложено ефективно наказание от 6 месеца, отложено за 3 години.

Именно в този изпитателен период той е бил задържан за въпросните нотариални измами. От ОД на МВР предупреждават във връзка със случлото се, че договори с нотариална заверка се правят единствено в кантора пред нотариус в работно време.

Прокурор Николова коментира и друг нашумял случай в нейните правомощия, а именно убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков. Тя бе лаконична поради продължаването на следствените действия като обяви единствено, че вече има досъдебно производство и се проверяват всички възможни версии. По думите на държавния обвинител всичко необходимо ще бъде направено, но разследването върви бавно, защото Семков се занимавал с много и разнопосочни дейности.