От началото на тази година SIM картите на предплатените мобилни услуги не могат да бъдат анонимни. Срещу всеки мобилен номер трябва да има регистрирано име на притежател. До тази мярка се стигна след като наркодилърите, извършителите на отвличания и редица други престъпници, използваха анонимни мобилни телефони за дейността си.

Няма и половин година по-късно тази мярка на МВР и Комисията за регулиране на съобщенията вече е преодоляна от измамници. За съжаление това се случва за сметка на честни хора, които дори не подозират, че на документи са собственици на мобилни номера, с които се продава дрога.

Българи, които дори не подозират, в момента се водят собственици на хиляди предплатени SIM карти, с които се извършват престъпления. Има случаи, когато на едно име се водят стотици SIM карти. Един от тези хора е радиоводещият Борислав Борисов. Пред две седмици той научава, че е собственик на над 200 предплатени мобилни номера.

"Оказа се, че имам множество предплатени карти. До този момент обаче никой не ми е назовал точната бройка”, каза той.

И това не е всичко.

"Нещата започват на 13 април, когато получавам фактура за 1300 лева и се оказва, че имам договор, който никога не съм сключвал с тази компания”, разказа той.
1300 лева според договорите на мобилните оператори е невъзможна сметка, защото те спират телефона на 200 лева. Но в системите на джиесем операторите има пропуск:

"Тези 1300 лева са натрупани в рамките на 70 минути. Който го е направил, аз имам обяснение, че е напълно наясно в несъвършенствата на системата за блокиране на картите, която се опреснява на по-голям интервал”, допълни радиоводещият.

Почти цялата сума от 1300 лева е изхарчена чрез есемеси към игри с добавена стойност. 200-те предплатени карти остават активни.

"На 22-ри провеждам отново разговор с оператор. Опитвам се да разбера дали картите са спрени”, заяви още Борисов. Казват му, че предплатените му карти са активни и няма как да ги спрат, защото не може по процедура.

"Аз имам две версии по въпроса - или някой разполага с личните ми данни от оператора. Другият вариант е - аз съм си губил лична карта преди 4 години и съм я обявил за невалидна. Но, както ми бе обяснено в неформален разговор в разговор със служител на районно управление, операторите не разполагат с данни коя карта е валидна и коя не”, допълни той.

Престъпниците са наясно с факта, че мобилните оператори нямат обща база данни с МВР и не могат да разберат дали личната карта е анулирана. Така новият регламент за регистриране на предплатените карти е пробит. Специални групи престъпници вече се занимават с кражби на лични карти. След като се сдобият с документа, измамниците купуват анонимни SIM карти и ги продават на наркодилъри, телефонни и други измамници, които вършат престъпления от името на друг.

Борислав е разбрал за стотиците предплатени карти на свое име, само защото хората използвали данните му са се полакомили да купят и карта с договор, чрез която правят голяма сметка.

"И това според мен е един по невнимание или умишлен пропуск от страна на КРС, които може би са хората, които трябва да наложат на оператора лимит на броя на лични карти, записани на едно име”, коментира още Борисов.

От операторът заявиха за bTV , че натрупаните сметки няма да бъдат искани от Борислав, поради очевидна измама, извършена от трето лице. По случая се провежда вътрешно и полицейско разследване.

МВР противодейства на престъпления, но всички институции, които се занимават с лични данни, трябва да контролират процеса внимателно. Гражданите също трябва да са много внимателни, когато предоставят личните си данни, коментира в студиото на "Тази сутрин" експерт от икономическа полиция.

Целия разговор чуйте в прикачения файл.